© 2020 BOR Humanitas | Privacyverklaring
Stacks Image 83

Literatuur voor kinderen

2-7 jaar

Stacks Image 11

Altijd is voor altijd
Ontroerend verhaal over een jongen die vol verwarring ervaart hoe zijn eigen kleine wereld in twee stukjes uiteenvalt.
De vader van Niels is weg; zijn moeder is verdrietig. Als hij vraagt waar zijn vader is, antwoordt zij: 'Hij woont nu in een andere stad.' Geruime tijd hoort Niels niets, tot hij op zijn verjaardag een kaart krijgt. Ook dan duurt het nog heel lang voor hij zijn vader eindelijk ziet: ze gaan samen naar de dierentuin. Daar vertelt papa hem dat Niels altijd zijn allerbeste vriend zal blijven.
ISBN: 9789044801842
Auteur: Bettie Elias

Stacks Image 16
Dag Papa
In de gang staan twee koffers. Papa gaat weg. Niet zomaar even op reis. Echt weg-weg. Mama legt het uit aan Jochem en Max: 'Papa's en mama's vinden elkaar soms niet meer lief.' En dan heeft Jochem een heel goed idee...
Een prentenboek waarin op een positieve manier het vertrek van de ouder wordt getoond. Geschikt voor kinderen waarvan de ouders nog goed met elkaar om kunnen gaan.
ISBN: 9789076766942
Auteur: Nicole van Heijningen

Stacks Image 19
Dag papa, tot volgende week
Tom begrijpt niet waarom papa elke keer weer weggaat, waarom hij niet bij Tom en zijn mama blijft, net zoals vroeger. Dan vertelt zijn knuffelbeer aan Tom het verhaal over de vader en de kleine beer, die altijd teruggaat naar zijn eigen hol terwijl de kleine beer en zijn mama samen achterblijven. En Tom begrijpt nu veel beter hoe het in elkaar zit.
ISBN: 9789051160215
Auteur: Brigitte Weninger

Stacks Image 22
Dag pappa, tot ziens!
Tom begrijpt niet waarom pappa altijd terug gaat naar zijn eigen huis, waarom hij niet bij Tom en mamma blijft, zoals vroeger. Hij wordt er boos en opstandig van. Dan vertelt zijn teddybeer Tom op een avond een verhaal over een kleine beer en zijn mamma en pappa, die allebei in hun eigen hol wonen. En opeens begrijpt Tom veel beter wat er aan de hand is.
ISBN: 9789055790999
Auteur: Brigitte Weninger

Stacks Image 25
De koning trok uit om de draak te doden
Verhalen voor kinderen van gescheiden ouders
Kinderen van gescheiden ouders hebben het moeilijk. Hun wereld is in elkaar gestort, ze krijgen te maken met loyaliteitsconflicten, hebben last van angst en rouwgevoelens en voelen schaamte of woede. Kinderen willen namelijk niet dat hun ouders uit elkaar gaan. Ze geven zichzelf vaak de schuld ervan en zijn bang om verlaten te worden. Een goed verhaal vertaalt een probleem en kan op beeldend niveau een oplossing bieden. Het is als een sleutel; je kunt er een schatkist mee openmaken, maar het hoeft niet. Nieuwsgierig als ze zijn, zullen kinderen een schatkist graag willen openen.
ISBN: 9789060384213
Auteur: Brigitte Spangenberg & Martina Vent

Stacks Image 28
Kamil, de groene kameleon
Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld. Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.
ISBN: 9789085605812
Auteur: Danielle Steggink

Stacks Image 34
Prinsje Zanseverius
De papa en mama van prinsje Zansevrius kunnen alleen nog maar lelijk tegen elkaar doen. Daarom gaan ze apart leven: papa gaat in een ander paleis wonen, mama verhuist naar een huisje in het bos. Zanseverius is de ene keer bij papa, de andere keer bij mama. Is hij nu het rijke prinsje of het arme jongetje? Hij weet het niet meer. Gelukkig helpt de boswachter hem.
ISBN: 9789099606683
Auteur: Geertje van Rossum-Logmans

Stacks Image 37
Van alles twee
Over de betekenis van echtscheiding voor jonge kinderen
De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre vinden én hun papa én hun mama lief. Ze willen ze allebei zien, maar dat durven ze niet te zeggen.
ISBN: 9789085605041
Auteur: Martine F. Delfos

Voor kinderen 5-9jaar

Stacks Image 44
Bang boos blij
Bang Boos Blij is een boek over wat er is gebeurd bij de echtscheiding en daarna. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om alle dingen die ze van binnen voelen een plaats te geven. De auteurs werken als counselor en mediator met kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn. Vanaf 6 jaar.
ISBN: 9789085605287
Auteur: S. van Apeldoorn

Stacks Image 47
Dees, een vader en een viool
Over wat er allemaal kan gebeuren als je ouders gaan scheiden
Dit boek voor kinderen van 5 tot 9 jaar gaat over een jongen die Dees heet. Dees houdt van zijn konijn, van de hagelslag-muziek in de ochtend en van het geluid van de viool van zijn vader. Hij wil het liefste dat alles blijft zoals het is. Maar op een dag gaan zijn vader en moeder scheiden, en dan lijkt er ineens niets meer gewoon. De geluiden in huis lijken anders, zijn moeder zingt niet meer en de viool van zijn vader is weg. Dees is in de war en verdrietig. En in de nacht is hij bang, Zo erg dat hij soms denkt dat hij nooit meer vrolijk zal zijn. Gelukkig heeft hij een lieve oma en zijn konijn, die hem een beetje kunnen troosten.
ISBN: 9789066655249
Auteur: Lea Smulders & Liesbeth Smulders-Groenhuijsen

Stacks Image 50
Geen kusjes van mij
Herkenbaar en toegankelijk Geestig Ontwapenend Vol illustraties in kleur van Juliette de Wit Doris is verdrietig als haar ouders gaan scheiden. Ze heeft het gezellig met mama en hond Koos totdat mama een vriend krijgt. Nu is Doris boos. Ze schrijft een briefje voor mama met daarop: Geen kusjes van mij, Doris. Mama legt, aan de hand van het verhaal van de ik-hou-van-jou-taarten, uit, dat Doris niet bang hoeft te zijn dat er een deel van haar taart afgaat. Bovendien is de vriend hartstikke aardig! Dus als mama met hem gaat trouwen, maakt Doris een schilderij voor hen met daarop heel veel kusjes!
ISBN: 9789085680819
Auteur: Marly van Otterloo

Stacks Image 53
Hokus Pokus... plas!
Milan vindt er niks aan dat Angelique, de dochter van zijn moeders nieuwe vriend, elk weekend komt logeren. Ze pikt niet alleen zijn nieuwe zolderkamer in, maar probeert hem ook nog op allerlei manieren zwart te maken. Zelfs Milans eigen vrienden trappen er bijna in.
ISBN: 9789049921460
Auteur: Carrie Slee

Stacks Image 56
Koffer-Koen
Koen heeft twee huizen. Elke week woont hij drie-en-een-halve dag bij papa en drie-en-een-halve dag bij mama. Koen verzamelt veel: rode bloemen, wandelende takken, strandschatten, plastic kikkers. En elke keer sleept hij al die verzamelingen mee. Van zijn vader naar zijn moeder naar zijn vader naar zijn moeder... Papa en mama krijgen er genoeg van, maar Koen ook. Hij wil een hele-week-huis!
ISBN: 9789027675323
Auteur: Annie van Gansewinkel

Voor kinderen 10-16jaar

Stacks Image 61
Het geheim van Lena Lijstje
Ik heet Lena. Ik maak altijd lijstjes omdat ik niet goed kan kiezen. Maar ook om de warboel in mijn hoofd op te ruimen. Dat is wel nodig want mijn leven is érg ingewikkeld, sinds mijn ouders gescheiden zijn. Ik heb nu twéé stiefmoeders, ik ben verliefd op mijn stiefbroer én ik heb een erfenis gekregen. En hierdoor heb ik een hele lijst geheimen…
ISBN: 9789045107837
Auteur: Francine Oomen

Stacks Image 64
Kinderen en echtscheiding
Lees- en werkboek voor echtscheidingskinderen, ouders en hun begeleiders
Kinderen vormen de eerste doelgroep van dit boek. Het gaat over Thomas, 12 jaar, van wie de ouders scheiden. Thomas moet dit ingrijpende gebeuren verwerken. Hij schrijft in zijn dagboek op wat er zich allemaal afspeelt en hoe hij zich daarbij voelt. Het verhaal verloopt in drie grote fasen: veel ruzie tussen de ouders, de echtscheiding, de nieuwe relatie van moeder en het nieuw-samengestelde gezin. Kinderen kunnen dit dagboek van Thomas op hun eentje lezen.
ISBN: 9789044112009
Auteur: Ludo Driesen

Stacks Image 67
Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?
Kinderen zien veel van wat er tussen en met hun ouders gebeurt bij een scheiding, en zij proberen zelf hun weg te vinden in die vaak moeilijke situatie. Dit boek is speciaal voor jongeren en jong-volwassenen geschreven. De verhalen uit de praktijk geven herkenning, wat uiteindelijk zal leiden tot meer begrip en verbetering van de situatie.
ISBN: 9789085068013
Auteur: Jacqueline van Swet

Stacks Image 70
Vroeger wou ik trouwen
Scheidingssurvivalkit voor jongeren
En de prins vond zijn prinses. Ze trouwden, en samen leefden ze nog lang en gelukkig...
Einde
In sprookjesboeken is dit vaak het gelukkige einde. Helaas, uit eigen ervaring kunnen wij, een groep jongeren van gescheiden ouders, vertellen dat het ook anders kan gaan. Het was vroeger zo dat je een uitzondering was wanneer jou ouders ging scheiden. Daar werd je dan ook als kind op aan gekeken. Nu is het bijna het tegenovergestelde, je bent uniek als jouw ouders hun hele leven bij elkaar blijven.
ISBN: 9789066656215
Auteur: Julia, Marjolein, Daniel, Irene, Olga en anderen

Door het gebruik van deze website ga je akkoord met de privacyverklaring van Humanitas en het gebruik van cookies.